Diablo III – från datorspelsklassiker till rollspel online

När vi växte upp fanns det två legendariska fantasyspel: Baldur’s Gate och Diablo. Här kommer vi berätta om det sistnämnda av spelen av den givna anledningen att det har utvecklats till ett av 2010-talets populäraste rollspel online.

Sedan lanseringen 1996 har Diablo funnits i tre tappningar. Vad versionerna har gemensamt är att man ska bekämpa den totala ondskan och kaoset, Diablo. Namnet ”Diablo” är ett annat ord för Djävulen – så du förstår vilka krafter vi har haft att göra med i spelen.

Till en början kunde man vara en krigare, bågskytt eller magiker. Numera finns det fler karaktärer att välja på, som en demonjägare, häxdoktor, andebesvärjare och korsfarare. Det relativt nya spelet Diablo III är utvecklat av Blizzard Entertainment, kreatören till World of Warcraft, och är ett så kallat MMORPG.

I jämförelse med World of Warcraft är Diablo III ännu mer likt ett arkadspel. På vilka sätt? Det finns mycket tydliga inslag av att nöta och levla upp. Tonvikten ligger på att döda monster och bli starkare snarare än på det faktiska berättandet.

Berättandet är fortfarande jättebra i Diablo, som har fått en mycket välutvecklad ”lore”. Men World of Warcraft drar ännu mer åt berättelsebaserade uppdrag och världsupptäckande än vad just Diablo gör.

Det kan vara mer eller mindre svårt att spela Diablo III. Genom att välja den lättaste svårighetsnivån händer inget drastiskt ifall din karaktär skulle dödas i jakten på storbossen Diablo. Om du däremot väljer den svåraste nivån blir rollspelet genast mer oförlåtligt. Dör du så dör du. Därmed inget mer med det, och du får nästan börja om från början.

Vi älskar Diablo III för att det finns oändligt många världar där man kan utmana monster efter monster. Trots sin arkadliknande karaktär blir spelet därför aldrig tråkigt. Det är alltid lika varierat och inget speltillfälle är det andra likt.

Diablo III har en annan stor fördel: det kan spelas på konsol.